Latest News

Karnival Sukan PEWANI 2023 Dirasmikan Naib Canselor UiTM

Universiti Teknologi MARA (UiTM) Cawangan Perak, 2hb September 2023 – Saya merasmikan Karnival Sukan PEWANI UiTM Malaysia 2023, sempena Karnival Sukan Wanita Malaysia.

Karnival Sukan ini bertujuan untuk meraikan dan menyatupadukan ahli PEWANI dari seluruh negeri Malaysia. Karnival yang diadakan setiap dua tahun itu menyediakan platform untuk kakitangan wanita dan isteri kakitangan universiti untuk mengeratkan hubungan mereka dan mempromosikan muhibah.

Majlis perasmian besar-besaran itu berlangsung di Dewan Seri Iskandar, UiTM Cawangan Perak, dan bermula pada jam 8.00 pagi. Majlis itu menandakan permulaan acara berprestij. Para peserta dan penonton sama-sama menantikan pertandingan sukan yang menarik, pencapaian yang memberi inspirasi, dan detik-detik perpaduan dan semangat kesukanan.

Dalam ucapan perasmian, saya merakamkan setinggi-tinggi penghargaan kepada semua penganjur dan hadirin yang hadir, mengiktiraf usaha yang dilakukan dalam menjayakan karnival sukan ini. Saya mengucapkan tahniah kepada PEWANI UiTM Cawangan Perak atas penganjuran majlis yang cemerlang dan tahniah kepada mereka.

Menangani kepentingan sukan dalam kehidupan kita, saya menekankan peranan sukan dalam membangunkan kebolehan fizikal, kemahiran, strategi dan taktik. Saya menekankan komitmen UiTM untuk mempromosikan aktiviti sukan di kalangan pelajar universiti sebagai satu cara untuk meningkatkan pertumbuhan peribadi dan produktiviti mereka.

Tambahan pula, saya menekankan kepentingan sukan dalam memupuk perpaduan dan persaudaraan, bukan sahaja dalam masyarakat, tetapi juga antara negara dan negara. Saya memetik sukan sebagai jambatan antara Malaysia dan negara asing, di mana ia berfungsi sebagai platform untuk mewujudkan muhibah dan mengukuhkan hubungan.

Menonjolkan keserasian sukan dengan nilai-nilai Islam, saya menyebut galakan Rasulullah bersukan sebagai satu bentuk senaman untuk menjaga kesihatan dan mencegah penyakit. Saya juga menekankan kepentingan mengekalkan gaya hidup sihat dan menjaga tubuh badan.

Dalam ucapan penggulungan, saya merakamkan ucapan terima kasih kepada PEWANI UiTM Cawangan Perak dan semua pihak yang terlibat di atas sumbangan mereka dalam memastikan kelancaran pelaksanaan Karnival Sukan PEWANI UiTM Malaysia 2023.

 

More News

Contact Us

Universiti Teknologi MARA (UiTM)
40450 Shah Alam, Selangor Darul Ehsan
Malaysia

Tel: +603-5544 2000